Birgit Wiederstein


Oostenrijk

“Voor mij is wijn een droom en een avontuur dat ik elk jaar kan beleven en begeleiden.”

Birgit zal ongetwijfeld de meest creatieve wijnmaakster zijn die we kennen. Haar sterke band met de natuur, maken dat haar wijnen zich tonen in hun meest pure vorm.

Volgens Birgit laat Moeder Natuur haar onmiskenbare signatuur achter in elke vintage en als “wijnbouwer” ziet ze het als haar taak om de verbanden tussen bodem, klimaat, wijnstokken en wijn te herkennen en te bevorderen.

De geoogste druiven zijn slechts een mengelmoes van eigenschappen die alleen in de kelder kunnen bewaard worden maar niet meer kunnen veranderd worden. De beslissende processen vinden plaats in de wijngaard. Daarom is de zorgvuldige interactie tussen mens en plant hier de doorslaggevende factor voor karaktervolle wijnen.

Birgit werkt volgens biodynamische principes. Ze gebruikt geen pesticiden, gebruikt enkel natuurlijke gisten, pompt de wijnen niet over en voegt slechts het absolute minimum toe aan sulfieten. Met haar 1,62m grootte en schoenmaat 41 stampt ze zelfs enkele van haar wijnen ook volledig zelf met de voeten. Het label van “Blaufränkisch wie Damals” is bovendien gedrukt met de oorspronkelijke handmatige drukpers van haar oom.

“Wijn moet plezier geven en het feest met vrienden verrijken.“ En daarmee zijn wij het volkomen eens…

Birgit ontving in 2011 de Vineus Award voor ‘Beste Wijnmaakster van Oostenrijk’

Terug naar overzicht