Domain des Marrans


Frankrijk

De jonge en uiterst getalenteerde wijnmaker Mathieu Mélinand beslist, na zijn ervaringen in Nieuw-Zeeland en Australië, om zich in 2008 aan te sluiten bij het wijndomein van zijn vader. Domaine des Marrans ligt in Fleurie, in het hart van het noordelijkste deel van de Beaujolais.

Het terroir is granietachtig, arm en gevoelig voor droogte. En laat nu dit net het uitverkoren bodem voor de mooie en interessante cépage Gamay zijn. In de zomer geven Mathieu en zijn team de voorkeur aan ondiepe grondbewerking en behandelingen op basis van koper en zwavel, volgens biodynamische pricipes.

De wijnstokken worden gesnoeid volgens de traditionele Gobelet methode en de oogst wordt louter manueel gedaan, met behulp van kleine kratten om de oxidatie tot een minimum te beperken. De vinificatie is ‘old-school’, hij hanteert maceration semi-carbonique, met behulp van hele clusters, intervenieert nauwelijks en gebruikt alleen inheemse gisten. De wijnen worden vervolgens gedurende 6 tot 18 maanden gerijpt in eikenhouten vaten voor de crus (van 40 tot 63hl) en in betonnen vaten voor de Beaujolais en Beaujolais-villages.

De wijnen van Mathieu tonen een opvallende fraicheur waarbij de Gamay van zijn meest authentieke kant wordt getoond. De puurheid en elegantie zijn van een schitterend niveau.

Terug naar overzicht