Terre di San venanzio


Italië

De in 2007 opgerichte wijnmakerij Terre di San Venanzio Fortunato ontleent zijn naam aan een van de meest illustere karakters van Valdobbiadene. Venanzio Onorio Clemenziano Fortunato, bekend als bisschop van Poitiers, werd geboren in Valdobbiadene in de zesde eeuw na Christus; hij was de auteur van een aantal prachtige teksten over de teelt van wijnstokken en wijn, evenals van talrijke heilige hymnen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt door de kerk.

Dankzij de gevarieerde bodems, de steilheid van de heuvels en de ligging dicht bij de Prealpen, is dit gebied bijzonder geschikt voor de teelt van prachtige wijnstokken. Door zijn ligging halverwege Venetië en de Dolomieten, en zeer dicht bij de steden Conegliano en Asolo, heeft de groei van het centrum van Valdobbiadene zich sinds de Middeleeuwen ontwikkeld. De oorsprong van de oenologische traditie van dit gebied gaat terug tot het einde van de 18e eeuw. Maar pas na de introductie van de DOCG-aanduiding kreeg Valdobbiadene (samen met Conegliano) de status van hoofdstad van Prosecco. De heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene staan sinds 2019 op de UnescoWerelderfgoedlijst.

Monica en Gabriele hebben besloten om een kleinschalige maar zorgvuldige productie van Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG na te streven, in de versies van Brut, Extra Brut en sinds 2015 Brut Demi Long® . Deze uitstekende productie is de vrucht van een zorgvuldige selectie van druiven die allemaal in de appellatie Valdobbiadene worden geteeld, en van een strenge en professionele verwerking, met een zo min mogelijke tussenkomst. De verwerking omvat een zeer strikte controle van de temperatuur van de wijn in alle fasen om de typische aroma’s van de Valdobbiadene Prosecco Superiore te behouden. De Prosecco’s van Terre di San Venanzio Fortunato worden gekenmerkt door een absoluut minimum  aan sulfieten en door de afwezigheid van klaringsmiddelen, wat resulteert in een ultrafijne bubbel.

De Brut Demi Long® is een van hun eigen gepantenteerde creaties, het resultaat van een lange reeks proeverijen om de perfecte balans te vinden tussen de typische kenmerken van de Prosecco en een “demi” (in het Frans: “half”) – lange rijping op de gisten. De langere rijping draagt bij tot meer complexiteit en finesse.

Terug naar overzicht